[...] w niektórych tkankach nowotworowych, szczególnie w raku piersi. Gdy masz cukrzycę, poprzez różnorakie mechanizmy transport np. glukozy ulega zahamowaniu, np. spada ilość i zdolność do translokacji białka GLUT4. To nie wszystko. Jak wspomniałem, w warunkach patologicznych rośnie ekspresja transporterów, których normalnie w danych [...]
Jeśli trenujesz brzuch z wielką intensywnością i częstotliwością marząc o uzyskaniu efektownych mięśni prostych i skośnych, to jest to droga donikąd. Dlaczego? Nawet gigantyczna praca mięśni brzucha (i pobocznych partii angażowanych w dany ruch) nie ma aż takiego znaczenia dla redukcji tkanki tłuszczowej. Jak wygląda efektywność pozostałych [...]
[...] dla wielu osób kulturystyka to styl życia, a więc można powiedzieć, iż jest to czasochłonne. Dieta kulturystyczna jest niezdrowa Z jednej strony może budzić niepokój duża ilość protein pochodzenia zwierzęcego oraz tłuszczów (szczególnie nasyconych). Z drugiej, obecnie podejście do dużej podaży białka i tłuszczów (szczególnie nasyconych) [...]
[...] konkretnego deficytu z diety. Jednak nie należy tego traktować, jako reguły. Poza tym dodatkowy wysiłek fizyczny, bez zmiany diety, też tworzy deficyt kaloryczny (większa ilość treningu = większy wydatek energetyczny). Czym innym są jednak krótkotrwałe efekty, które mogą zaniknąć, a uzyskiwanie ciągłej redukcji wagi ciała. Czy nadczynność [...]
Które białko jest najlepsze? Na to pytanie można udzielić odpowiedzi. Ze względu na modę na rynku upowszechniły się produkty zawierające białka pochodzenia roślinnego (np. sojowe, ryżowe, konopne, z grochu itd.). Nagle wszyscy pragną żyć bez mięsa, niektórzy wybierają nawet modele żywieniowe wykluczające mięso, jajka, mleko i inne produkty [...]
[...] (półmaraton, maraton). Po długotrwałym biegu: odnotowuje się rozpad mięśni: drastycznie rośnie kinaza kreatynowa (385% po maratonie, 85% po półmaratonie) oraz ilość mioglobiny: po maratonie o 2451%, po półmaratonie o 977%. Ogólnie: wskaźniki rozpadu i uszkodzeń mięśni wzrosły 20-krotnie po maratonie oraz ponad 10-krotnie po [...]
Witamina C stała się niezwykle znana dzięki środowisku „szamanów XXI wieku”, którzy twierdzą, iż podawana dożylnie w dużych dawkach „leczy raka”. Mimo wytężonej pracy licznych grup naukowców w ostatnich kilkunastu latach, nie udało się potwierdzić takiego działania kwasu askorbinowego u człowieka. Czym innym jest jej oddziaływanie na zwierzęta czy [...]
Insulinooporność to nie tylko objaw, ale raczej proces zaburzeń homeostazy glukozy. Dlatego sprawia takie duże problemy diagnostyczne i walka z nią stanowi duże wyzwanie dla współczesnej medycyny. Co oznacza wysokie stężenie trójglicerydów we krwi? Jeśli chodzi o stężenie trójglicerydów (triglicerydów; TG), to norma dla kobiet wynosi od 35 do 135 [...]
Kształtowanie sylwetki to głównie dwa okresy, budowanie tkanki mięśniowej oraz redukowanie tkanki tłuszczowej. Mimo iż wydawać by się mogło, że ten czas, gdy możemy spożywać więcej kalorii, jest dużo łatwiejszym etapem, to nic bardziej mylnego. Budowanie tkanki mięśniowej to bardzo trudny etap, opiera się on nie tylko o wyczerpujące i intensywne [...]
[...] 1 minuta odpoczynku) oraz trening siłowy (4 serie półprzysiadów z ciężarem 80% maksymalnego). Pobrano próbki krwi przed oraz po treningu. Suplementacja nie miała wpływu na ilość powtórzeń i objętość w ćwiczeniach siłowych. Podsumowanie: stosowanie węglowodanów nie musi znaleźć przełożenia na wydolność w pracy krótkotrwałej, z kolei nasilony [...]
Stan zapalny w organizmie może być korzystny dla wyniku sportowego, mówimy wtedy o chwilowym zjawisku, które jest potrzebne dla wywołania adaptacji. Zwalczanie podobnego „zapalenia” (np. przy zastosowaniu NLPZ np. aspiryny, ibuprofenu; dużych dawek witamin A,C,E) szkodzi adaptacjom fizjologicznym zachodzącym po zakończeniu sesji zarówno w [...]
Kiedyś traktowano tłuszcze pochodzące z pokarmu jako zło. Przypisywano im wiele chorób (w tym sercowo-naczyniowe). Minęły kolejne dziesiątki lat i okazało się, iż problemem wcale nie jest spożywanie tych lub innych rodzajów tłuszczów, tylko przekarmianie ciała, przy zbyt małym wydatku energetycznym. Podsumowanie Niektórzy kulturyści mogą [...]
Diety, w których radykalnie obniża się ilość węglowodanów, są jednymi z chętniej stosowanych diet wśród zawodników, ale także amatorów sportów siłowych. Wielu ludzi rekomenduje ten system żywieniowy, jakby węglowodany były sprawcami otyłości, a także utrudniały redukowanie tkanki tłuszczowej. Przykładowy jadłospis podczas stosowania diety [...]
[...] wspomaga nasz organizm w radzeniu sobie z nadmiarem wolnych rodników. Dotyczy to również stresu wywołanego treningiem. Jednak podobnie jak w przypadku innych antyrodników, ilość może decydować o końcowym efekcie. Witamina C stosowana w odpowiednich dawkach będzie działała przeciwutleniająca. Jednak, jeśli dawka będzie zbyt wysoka, witamina C [...]
[...] odwrotnie - dieta wysokowęglowodanowa chroniła mięśnie, jednak też miała wpływ na supresję wykorzystania tłuszczów. U mężczyzn dieta bogata w węglowodany spowodowała, iż ilość zużytego tłuszczu spadła z ~13.4 g do 8.7 g, czyli o 35.1%! Ilość rozbitych mięśni wzrosła dwukrotnie z ~10 do 23.6 g, za to ilość wykorzystanego glikogenu wzrosła z [...]
[...] a otrzymamy dokładne informacje co do ilości zawartych białek, tłuszczy i węglowodanów. Dobrze kontrolować przynajmniej podaż kaloryczną każdego dnia, aby było wiadomo, jaka ilość jedzenia nam służy. W miarę możliwości warto trzymać się stałego menu. O czym należy pamiętać? Budowanie masy mięśniowej wymaga od nas, aby jeść więcej kalorii [...]
[...] i nawodnieni. Według historycznego badania Elizabeth G. Frame po spożyciu 8 jajek z 237 ml mleka i wanilią (51-60 g protein) do 8 h po posiłku odnotowuje się zwiększoną ilość aminokwasów we krwi (w tym szczyt przypada na 2-3 h po posiłku). I teraz krytycznie zastanów się, jakie ma znaczenie, czy jesz regularnie co 3 godziny lub dostarczasz [...]
Wybór aminokwasów do zastosowania okołotreningowego czasem bywa utrudniony przez szeroki asortyment produktów. Proporcje poszczególnych składowych, ich pochodzenie czy ilość dodatków funkcyjnych sprawia, że nie wiemy co w końcu powinniśmy stosować i o jakiej porze. Ranking ma za zadanie nieco przybliżyć topowe produkty na rynku polskim, tak aby [...]
[...] lub chorobę wieńcową?" - skoro te osoby nie brały udziały w eksperymencie? 3. Badania bazujące na ankietach budzą masę wątpliwości, chociażby: bardzo wiele osób przecenia ilość zjadanych przez siebie „zdrowych pokarmów” (np. warzyw), a w ogóle nie wykazuje żywności postrzeganej jako „zła” (ciasta, hamburgery, kebaby, pizza, drobne solone [...]
[...] De Mairana. Sprawa nie jest niestety taka prosta i jednoznaczna. Po pierwsze chodzi o to, czy dana osoba ma dużo, czy mało tkanki tłuszczowej. Zupełnie inaczej na tą samą ilość węglowodanów, białek i tłuszczy reagują osoby odtłuszczone, o normalnej tolerancji glukozy, a osoby z początkami cukrzycy, nadwagą, czy otyłością. Wydzielanie różnych [...]